Havuz Deniz Kullanımı Sonrası Kulak Enfeksiyonları
Genellikle yaz aylarında daha çok ortaya çıkan, havuzların ve denizlerin kullanımına bağlı olarak gelişen enfeksiyonlar bulunmaktadır. İnsanların suyla daha çok haşır neşir olduğu yaz mevsimi haricinde, spor ve hobi olarak yüzenlerde de sıkça kulak enfeksiyonlarına rastlanmaktadır.
Bazı durumlarda denizden de kapılabilecek bu hastalığın esas nedeni kirli sudur ve kulak organik yapısın bozulması ola bilmektedir.
Dış kulak yolu enfeksiyonu; havuz, deniz ve duşta kulağa su kaçması nedeniyle ortaya çıkabilir.
Yaz aylarında artış gösteren ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen rahatsızlığın sık görülmesinin en önemli nedeni; temizliğinden emin olunmayan havuz suyu ve deniz suyu ve su depolarıdır .Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Uzmanları, dış kulak yolu enfeksiyonu ve nedenleri hakkında bilgi verdi.
Kulak enfeksiyono belirtileri
• Kulağın içindeki kaşıntı.• Kulağın kızarıklığı ve şişmesi.
• Enfekte kulak çekildiğinde veya kulağa basınç uygulandığında ağrı.
• Enfekte kulaktan akan iltihap.
Havuz Suyundaki Bakteriler
Bakterilerin sıklıkla bulunduğu, bakımı ihmal edilmiş umuma açık havuzlarda yaşanan enfeksiyonlar, insanlara büyük ağrılar ve acılar yaşatabilir.
Önlem olarak bone takmak, kulak tıkacı takmak insanları korumaktadır.
Bir diğer önemli adımsa, bu durumun başladığını hisseden kişilerin, ağrı derinleşmeden, kulak yolu zarar görmeden hızlıca doktora giderek yardım almasıdır. Doktorlar tarafından verilen reçetelerin uygulanması ve damlaların damlatılması son derece önemlidir.
Havuzların Kullanım Sıklığı
Kulaklarımız, duymamızı sağlayan organlarımızdır, onlarda yaşadığımız en ufak bir sorun bile duymamızı hızlıca etkileyebilmektedir. İnsanlar, kulaklarında çok az bir işitme kaybı olduğunu bile fark edebilecek gelişmişliktedir.
Eşit duymama ve ağrı başlangıcı olduğunda da doktora gidilmesi gerekmektedir.
Günümüzde insanların en çok kullandığı yerlerden birisi olan site havuzları, belediye havuzları ve otellerin havuzları, içerisinde pek çok kişinin yüzmesinden dolayı havuz bakımı sertifikalı yetkili personel tarafından yapılmadıkça çokça mikrop içermektedir.

Kullandığınız havuzun, bağlı klor oranı yüksek ise havuz şoklaması yapılmalı ve haftanın bir günü kapalı olması gerekmektedir.
Havuz suyun temizlenebilmesi için havuz periyodik bakımlarının muntazam bir şekilde yapılması eksik olan Havuz kimyasal ilaçlarının tamamlanması havuz denge deposu temizliğinin periyodik olarak yapılması gerekmektedir.
Kulağa Su Kaçması
Mikroplardan korunmak için sürekli olarak duş almak da yanlıştır.Kulağınıza sürekli olarak su değdirmek, zaman içerisinde yine zarar görmesine sebep olabilmektedir.
Kulakları tıkaçlar yardımıyla korumak ve sonrasında kuru bezle temizlemek, bu süreç içerisinde yapılabilecek en doğru adımdır.
Havuzlarda dip dalma, çeşitli şakalaşmalar sonucunda kulağa su kaçabilir. Son derece olağan görülen bu durumun sıkıntıya dönüşmesi ise kısa sürede gerçekleşmektedir.
Kulağınıza su kaçtığını hissettiğiniz anda havuzdan veya denizden çıkmalısınız.
Nasılsa çıkar diye düşünmek, suyun çok daha ilerleyerek iç ve orta kulağınıza kadar zarar vermesine neden olabilmektedir.
Suyu Çıkartmak İçin Agresif Yöntemler Denemeyin
Kulağa kaçan suyun çıkması için sivri cisimlerin sokulması, kulak çöplerinin kullanılması ve sürekli olarak kulağın karıştırılması, kulak yoluna zarar verir.
İnsanın vücudundaki en narin ve hassas noktalardan birisi olan kulak yolu, bu sivri ve keskin cisimlerin sürekli darbelerine maruz kalarak bütünlüğünü yitirebilir.
Bu durum içerisinde, kulak yolunda ince yarıklar meydana gelebilir, aşınmalardan oluşan açık yaralar oluşabilir. Kulağakaçan su bulduğu bu yarıklara dolduğu zaman, mikropların vücudumuza girmesi için yol göstermiş oluruz.
Yumuşak Yöntemlerle Suyu Çıkartma
Kulağa su kaçtığında yapılmaması gerekenler kadar yapılması gerekenler de son derece önemlidir. Özellikle günümüzde kulak çöplerinin kullanımının sıklaşması, kulağın bu aletler yardımıyla tertemiz yapılabildiğiniz düşündürtmektedir.
Suyu çıkartmak için:
• Sakin olmalı ve aceleci davranmamalısınız,
• Burnunuzu ve ağzınızı kapatarak, kulaklarınıza kısa süreli basınç uygulayabilirsiniz,
• Basınç sonucunda su çıkmadıysa, su bulunan kulağınızın üzerine ısıtılmış havlu yerleştirebilirsiniz,
• Havlunun üzerine başınızı koyarak bir müddet böyle kalmak, kulak yolunuzun yumuşamasını sağlar,
• Yumuşayan kulak yolundan kirli su kolayca çıkar ve kulağınızın içini terk eder.
Sert cisim kullanmadan yapabileceğiniz bu yöntemin dışında, kulağa fön makinesi tutma da vardır.
Doktorlar tarafından önerilmeyen bu durum, kulağınızın zarına ciddi zararlar verebileceğinizi belirtir. Özellikle inatçı ve kulağınızı terk etmeyen bir su varsa, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Doktorlar, sizleri kısa sürede iyileştirecek ve acılarınızı hafifletecek damlalar ve ağrı kesiciler vererek muayene edecektir.
Doktora Gitmeyi İhmal Etmeyin
Hastalar genellikle yoğun kulak ağrısıyla doktora başvurduklarında, çoktan mikrobu ve bakteriyi vücuduna almış olurlar.
Kulak yolunun zarar görmesi sonucunda ağrının başlaması, doktorların en sık karşılaştığı durumlar arasındadır.
Pek çok doktor, orta kulak iltihabından çok daha ağrılı olabileceğini belirttiği bu süreci profesyonel şekilde idare ederek, hastalarına sağlıklarını geri verir.
Kulak damlaları, bu durumda kurtarıcınız olacaktır.
Reçetenize yazılmış olan kulak damlalarını, belirtilen miktarlarda uygulayarak kulağınızı eski sağlığına rahatça kavuşturabilirsiniz.
Tedavi edilmezse sık sık tekrarlayabilir
Tanı konulması son derece kolay bir rahatsızlık olan dış kulak yolu enfeksiyonu, tedavi edilmediği takdirde kronikleşerek sık akut atakların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Özellikle şeker hastalığı veya bağışıklık sistemi bozukluğu olan hastalar, dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisini kesinlikle ihmal etmemelidir.
Tampon Uygulamayla Kulak Yolunun Tekrar Açılması
Genellikle dış kulak yolu iltihabı olarak bilinen bu rahatsızlığın çözümü, hastalık başladığı anda doktora gidildiğinde çok daha basittir.
İlerlemiş dönemlerde gidildiğinde, duyma kaybı çok yüksek olan ve kulak yolu kapanmış bir halinizle karşılaşabilirsiniz.
Bazı durumlarda, kulaklarınız bu kirli suya o kadar tepki verir ki, kulak yolunu tamamen kapatır.
Doktorlar özellikle bu zamanlarda, tampon uygulama yaparak, damlaların içeri girebilmesini sağlar.
Uzun süreli olarak tampon uygulaması, sonucunu vererek, hasarlı bölgeyi onaracak damlayı içine alacak şekilde açılacaktır.
Doktorun Verdiği Dozu Uygulayın
Aynı zamanda ağrılı olabilecek bu süreçte, doktorlarınızın uygun gördüğü ağrı kesicileri kullanmayı unutmamalısınız.
Doktorlar, sizlerin alerjik reaksiyonlarınıza ve ağrının şiddetini hissetme durumunuza göre dozaj uygulaması yapacaktır.
İlaç kullanımında kendi istediğinizi uygulamaya kalkarsanız:!!!!
• Kulak yolunuzu tamamen kapatabilir,
• Dış kulak iltihabını iç kulağa kadar taşıyabilir,
• İç kulağın iltihaplanarak zarına zarar verebilir,
• Geçici duyma kaybını kalıcı hasara çevirebilirsiniz.
Bu hasarı kendinize ister bilinçli ister bilinçsiz vermiş olun, kulak yapısı kendisini tamir edebilen bir yapı değildir.
Bu yüzden doktorlarınızın uyguladığı tedaviden, ilaç ve damla dozajından şaşmadan evinizde de tedavinizi devam ettirin. Bir dahaki havuz deniz kullanımında, tıkaç kullanmayı unutmayın.
Kendinize Uygun Havuzu Seçmek
Bir havuzda, gözle bakarak bakteri olup olmadığını anlayamayız, fakat bizler de kendi sağlık önlemlerimizi birkaç küçük soruyla alabiliriz.
İşletmelerin havuz suyu testlerini ve denetimlerini sorarak, kendimize uygun olanı bulabiliriz.
Bariz bir şekilde içerisinde kir bulunan havuzlardan uzak durulması da gerekmektedir.
Bariz kirli olarak adlandırılabilecek havuzlar, genellikle suyun renginde bir değişiklik olduğu görülen havuz zemininde tortu bulunan havuzlardır.
Havuzun iç fayanslarında kirlenme, yosunlanma ve yeşerme gördüğünüz ya da hissettiğiniz takdirde, havuzdan çıkarak havuzu kullanmamanızı öneririz.
Uyulması Gereken Sağlıkla İlgili Havuz Kuralları
Daha az kişinin kullanmayı tercih ettiği havuzlar, normal havuzlara göre çok daha temizdir.
Özellikle yaz aylarında, insanların terli şekilde girebildiği havuzlarda yüzmenizi doktorlar tavsiye etmemektedir. Duş alınması ve havuzun bu şekilde kullanılması, kurallar arasında olmalıdır. Yine bone kullanımı da önemli bir maddedir.